Regler i Brf Silverfasanen 2

För att alla ska trivas så finns Silverfasanens ABC. Det är en lista med förhållningsregler som gäller alla boende. Även de som hyr i andra hand. Har du synpunkter eller frågor, kontakta styrelsen: styrelsen@silverfasanen.se

Allmänna utrymmen Alla som bor i huset behöver hjälpas åt att hålla rent kring portarna; i trapphus, hiss, balkonger, vinds- och källargångar; i tvättstugan, torkrummet och andra allmänna utrymmen.

Anslagstavlan På anslagstavlan i båda portarna finns möjlighet för både styrelsen och alla boende att lämna meddelande till grannarna. Ta för vana att titta på anslagstavlan.

Balkong För de boende som har egen balkong:

  • Sätt inte upp antenner eller andra arrangemang på balkongen som kan skada exteriören eller störa grannarna.
  • Om du hänger tvätt på balkongen är det viktigt att det inte är störande och att vatten inte rinner ner på marken eller grannens balkong.
  • Balkonglådor hängs av säkerhetsskäl på insidan av balkongen.
  • Mattor bör inte skakas från balkongen
  • Mata inte fåglar från balkongen.
  • Aska eller fimpa inte från balkongen.

Barnvagnar Barnvagnar skall i första hand förvaras i den egna lägenheten. I andra hand ska vagnarna (max 2 stycken) som är i dagligt bruk placeras i det särskilda barnvagnsutrymmet i 76:ans källargång. OBS! Av utrymningsskäl får inga vagnar ställas i något allmänt utrymme annat än det nyss nämnda särskilda barnvagnsutrymmet.

Blommor, buskar och träd För allas trevnad bör vi värna om vår grönska på gården. I föreningen finns en trädgårdsgrupp som arbetar med att bland annat skapa en trivsam innergård. Vill du kontakta dem för förslag eller frågor, eller om du själv vill vara med, kontakta styrelsen!

Brandvarnare Numera är det lag på brandvarnare. Den bör placeras centralt i lägenheten och kontrolleras minst en gång per månad.

Cykelstället Cykelstället är beläget på gården. Placera din cykel så att du inte begränsar rörligheten för andras cyklar.

Förråden I fastigheten finns ett källarförråd per lägenhet. Här bevaras inga antändliga vätskor, inga matvaror, inga sprängmedel, granater, ammunition el dyl. Du får inte använda någon annans förråd utan tillstånd, och det är inte tillåtet att ställa saker utanför förråden eller i gångarna.

Hantverkare Behöver du hjälp med hantverkare – kontakta dessa direkt. Dessa arbeten betalar du själv.

Hissen Om någon fastnar i hissen – kontakta Otis kundtjänst 0200-21 21 11. Om hissen står utan att någon person befinner sig i den – kontakta den ekonomiska förvaltaren eller någon i styrelsen. Om du transporterar större saker i hissen på Drottningholmsvägen 76, t.ex. vid en flytt, se till att använda det hisskydd som finns för detta ändamål!

Innergården Innergården får användas av alla i huset. Där finns en grill och två bord, vilket gör att minst två sällskap kan äta middag ute om man så vill. Tänk på att rengöra grillen efter dig samt att plocka undan allt skräp du för dit. Skall man ha en privat fest eller större tillställning finns det möjlighet att boka innergården ett visst datum. Detta görs via den kalender som finns innanför gårdsdörren på Thorildsvägen 8.

Ohyra Det är vi boende som är skyldiga att se till att våra lägenheter inte innehåller ohyra. Det vanligaste är pälsänglar, som äter upp kläder och mattor. Föreningen är försäkrad hos Svenska Brand/Länsförsäkringar, som har avtal med Anticimex AB, telefon 08-19 00 30. Saneringen är kostnadsfri.

Portkod Vi har portkod för att huset ska vara säkert och tryggt. Lämna därför aldrig ut koden till obehöriga. Om du misstänker att koden spridits, meddela styrelsen så att vi kan byta!

Renovering Om du renoverar din lägenhet – se då till att du även städar bort det byggdamm det för med sig i trapphus och entré.

Rökning Rökning är inte tillåten i våra allmänna utrymmen. Balkongerna och gården undantagna vid säkert och hänsynsfullt bruk. Ta hand om dina fimpar! Tänk på att du ansvarar även för dina gäster!

Sophantering Det är viktigt att soporna slås in ordentligt innan de slängs. Använd också tunnan längst in. Vårt soprum är endast till för hushållssopor och vi har inget grovsoprum i fastigheten. Inga skrymmande föremål får ställas utanför soprummet. Grovavfall (däribland egna byggsopor) lämnas vid någon av stadens återvinningscentraler. Se även ”Städdag”. Källsortering sköts vid återvinningsstationen (t ex den bakom Thorildsplans gymnasium). Här slänger man plast, glas, metall, kartonger och tidningar som inte får slängas i fastighetens hushållssopor. Batterier lämnar du på närmaste miljöstation.

Städdag Städdag har vi en förmiddag på våren och eventuellt en på hösten. Då gör vi gemensamt rent och snyggt i trapphus, på vind, i tvättstuga, källargångar och på gården. Städdagarna är allas angelägenhet och avslutas med fika eller grillning. Ibland har vi också grovsophämtning i samband med städdagen. OBS! Ej byggsopor och elektronik.

Säkerhet och ansvar Tillsammans kan vi förhindra inbrott och skadegörelse. Vi måste se till att våra portar, samt alla dörrar till källare, förråd och övriga gemensamma lokaler är ordentligt stängda och låsta. Vid flytt, leveranser etc., se till att porten inte är uppställd längre än nödvändigt och lämna den inte utan uppsikt!

Telefonnummer Om du byter telefonnummer meddela detta till den ekonomiska förvaltaren för uppdatering av namnlistan, som finns i tvättstugan.

Trapphus Av utrymningstekniska skäl måste våra två trapphus hållas rena från allehanda föremål. Detta gäller också barnvagnar, dörrmattor och soppåsar.

Tvättstugan Tvättstugan har en egen enkel regelsamling. Den sitter på dörren vid tvättstugan. Det är viktigt att alla följer anvisningarna för maskinerna, då håller de längre. Och naturligtvis gör vi rent efter oss!

Tystnad Det kan aldrig vara helt tyst i ett hus, och alla boende har rätt att ha gäster då och då. Men respektera dina grannar genom att inte hamra, borra eller väsnas på annat sätt mellan 22 och 07 (00-10 på helgerna). Säg gärna till i förväg om du ska ha fest så att det inte blir en otrevlig överraskning för grannarna.

Vatten Kontrollera så att du har fungerande ballofix (avstängare) på dina rör – då kan du stänga av vattnet därifrån och inåt mot lägenheten. Måste det göras något på stamsidan av ballofixen eller avstängare fattas (i så fall be då din hantverkare sätta in ballofix på dina rör då du ändå stänger av vattnet) måste du stänga av antingen stammen eller i värsta fall fastighetens huvudledning. Om du måste stänga av vattnet måste du planera detta minst tre dagar i förväg. Du måste förvarna alla boende och sätta upp information i huset. Nyckel får du låna av den ekonomiska förvaltaren. Vattnet stängs av i nedre källaren och vi ser helst att en yrkesman gör jobbet. Det är inte bara att vrida om en kran utan viss passning och försiktighet krävs.

 

 

Ordnings och trivselreglerna är antagna av styrelsen i december  2014.